Yüzer GES’ler Türkiye’nin Enerji Politikalarına Yeni Bir Soluk Getiriyor Türkiye’de, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesi ile denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin yenilenebilir enerji kaynak alanı ilan edilmesiyle imar planı yapılmaksızın yüzer güneş enerjisi santralleri kurulabiliyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne veya sulama birliklerine ait tesislerin elektrik…
Türkiye’de, Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yürürlüğe girmesi ile denizler, baraj gölleri, suni göller ve tabii göllerin yenilenebilir enerji kaynak alanı ilan edilmesiyle imar planı yapılmaksızın yüzer güneş enerjisi santralleri kurulabiliyor. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne veya sulama birliklerine ait tesislerin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla da lisanssız elektrik üretim tesisleri kurulabiliyor.
Yüzer güneş enerjisi santralleri, panel verimliliğini artırarak karasal santrallere göre yaklaşık yüzde 10 daha verimli çalışıyor. Türkiye’deki 944 barajın atıl rezervuar alanlarının sadece yüzde 10’unda kurulması durumunda 53 bin megavat kurulu güçle yıllık 79 milyar 500 milyon kilovatsaat elektrik enerjisi üretimi gerçekleştirilebileceği öngörülüyor.
Yüzer güneş enerjisi santralleri sayesinde yıllık 540 milyon metreküp su tasarrufu sağlanarak atmosfere salınacak karbondioksit miktarında da 51 milyon tonluk azalma bekleniyor. Türkiye’nin göl ve göletleri de dahil edildiğinde yüzer GES potansiyelinin çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.
Güneş Enerjisi Yatırımcıları Derneği Başkanı Serdar Ekiz, belediyelerin göllerde lisanssız yatırım yapabileceğini vurgulayarak, Türkiye’deki yüzer GES’lerin güneş enerjisinden elektrik üretimindeki payı artıracağını belirtti. Sektörde yeni bir alan oluşturacak yüzer GES’lerin, su üzerinde kurulacağı için altyapının titizlikle hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.
Reklam & İşbirliği: [email protected]