Türksat 6A’nın Fırlatılma Süreci Hızla İlerliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın fırlatılma sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yüksek Yerlilik Oranına Sahip Üretim Süreci
Uraloğlu, Türksat 6A’nın entegrasyon ve testlerinin Türksat ve TUSAŞ işbirliğiyle Türkiye’ye kazandırılan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezi’nde gerçekleştirildiğini vurgulayarak, uydunun Türksat, TÜBİTAK Uzay, ASELSAN, TUSAŞ ve C2Tech’in katkılarıyla en yüksek yerlilik oranıyla üretildiğini belirtti.
Uzayda Yerlilik ve İhracat Potansiyeli
Uraloğlu, Türksat 6A’nın Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu platformunu geliştireceğini ve üretilen her parçanın uzay deneyimi kazanarak farklı görev yüklerine sahip uydularda da kullanılabileceğini ifade etti. Bu durumun Türkiye’nin uzay sektöründe yeni bir döneme girmesini sağlayacağını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin artık sadece haberleşme uyduları üretmekle kalmayacağını, aynı zamanda tüm uydu parçalarını ihraç edebileceğini ve uzay yarışında daha güçlü bir konuma geleceğini dile getirdi.
Uzay Sektöründe Yerli Üretim ve Güvenlik
Uraloğlu, Türksat 6A’nın Türkiye’nin uzay sektöründe dışa bağımlılığını azaltarak yerli imkanlarla üretilecek kritik bileşenlere sahip olmasının, ülke güvenliği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Ayrıca, bu proje sayesinde Türkiye’nin uydu ve bileşenlerinin tasarım ve üretiminde önemli bir pazar payına sahip olabileceğini ve yetişmiş insan kaynağı yaratılmasına katkı sağlayacağını belirtti.