Terörizmin Finansmanının Önlenmesinde Etkili Adımlar
Türkiye, Mali Eylem Görev Gücü (FATF)‘nin gri listesinden çıkış süreci devam ederken, terör örgütleriyle ilişkili kişi ve kuruluşlara ait mal varlıklarının dondurulması kararlarını uygulamaya koydu. Bu kararlar, terörizmin finansmanının önlenmesinde etkili bir araç olan Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında alındı.
Mal Varlıklarının 24 Saatte Dondurulması
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin terörizmin finansmanına ilişkin kararlarına, uluslararası standartlara ve ülkenin terörizm risk profiline uygun şekilde alınan mal varlığının dondurulması kararları, 24 saat gibi kısa bir sürede yürürlüğe konuluyor. Güvenlik birimlerinin tespitleri doğrultusunda yurt içi mal varlıklarının dondurulması işlemleri gerçekleştiriliyor.
Yaklaşık 2000 Kişi ve Kuruluşun Mal Varlığı Donduruldu
2013-2024 yılları arasında toplamda 1918 kişi ve kuruluşa ait mal varlıklarının dondurulması kararı alındı. Bu kararların 96’sı yabancı ülkelerden gelen talepler doğrultusunda gerçekleştirildi. Dondurulan mal varlıklarının çoğunluğu FETÖ/PDY, PKK/KCK, DEAŞ ve El-Kaide gibi terör örgütleriyle ilişkilendirilen kişi ve kuruluşlara aitti.
Şirketler ve Taşınmazlar da Donduruldu
Türkiye’de alınan dondurma kararları sonucunda 1086 taşınmaz hisse ve payı, 135 araç, 2 yat, 162 şirket ve milyonlarca lira, dolar ve euro tutarında mal varlığı donduruldu. Bu adımlarla terör örgütlerinin finansal ağlarına darbe vurulması hedefleniyor.
Öte yandan Türkiye, ulusal ve uluslararası iş birlikleriyle terörizmle mücadelesini sürdürürken FATF’ın gri listeden çıkış sürecinde de ilerlemeler kaydediyor. FATF’ın haziran ayındaki Genel Kurul toplantısında Türkiye’nin gri listeden çıkması bekleniyor.