Uzungöl ve Sera Gölü, İklim Değişiminin Etkileriyle Karşı Karşıya
Trabzon’un Çaykara ilçesinde yerli ve yabancı binlerce turistin uğrak yeri olan Uzungöl ile Akçaabat ilçesinde doğal güzelliğiyle öne çıkan Sera Gölü, küresel iklim krizinin etkilerinden nasibini aldı. Son yıllarda su seviyesi azalırken, göl tabanlarında kirliliğin yanı sıra tortu taşınımı, çamur ve yosunlaşma artış gösterdi.
Prof. Dr. Osman Bektaş’ın Uyarıları
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, göllerin ömürlerini tamamlamasında 3 temel faktörün rol oynadığını belirtti. Göle giren sedimentlerin zamanla artarak gölü sığlaştırması, buharlaşma ve insanların çevreye verdikleri önem göllerin yaşam sürelerini etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.
İklim Değişimi ve Göllerin Durumu
Prof. Dr. Bektaş, göllerin ömürlerinin tükenmesini iklim değişimiyle ilişkilendirerek, bu durumun Uzungöl ve Sera Gölü için geçerli olduğunu vurguladı. İklim değişiminin, göllerin sığlaşmasına, kirlenmesine ve ömürlerinin azalmasına yol açtığını belirtti. Bu durumu önlemek adına dip taraması gibi tedbirler alındığını ifade etti.
Trabzon’un iklim değişimine dair verileri paylaşan Prof. Dr. Bektaş, son 50 yılda artan sıcaklık ve yağış miktarının Trabzon’un ikliminin değiştiğini gösterdiğini belirtti. Bölgenin yarı tropikal bir iklime doğru evrildiğini ve sel, heyelan gibi olayların arttığına dikkat çekti. Göllerin ölüme doğru gidişatındaki temel faktörün bölgenin iklim değişimi olduğunu vurguladı.