Copyright © 2024 Tüm hakları Mersin Seyahat 'de saklıdır.

Mersin Sehayat – mersinseyahat.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Uyku Sırasında Beyindeki Elektrik Dalgaları Alzheimer Hastalığı İle İlişkili Atıkları Temizliyor

Uyku Sırasında Beyindeki Elektrik Dalgaları Alzheimer Hastalığı İle İlişkili Atıkları Temizliyor

haberci haberci - - 3 dk okuma süresi
49 0

Washington’dan Bilim İnsanları, Beyindeki Atıkların Temizlenmesindeki Önemli İşaretleri Ortaya Çıkardı

‘Washington’ dan iki bilim insanı ekibi, uyku sırasında beyinde titreşen yavaş bir elektrik dalgasının, Alzheimer hastalığıyla yakından ilişkili olan protein de dahil olmak üzere atık ürünleri beynin derinliklerinden yüzeyine ittiğine dair işaretleri ortaya çıkardı. Beynin içinden geçen bir damar daha sonra bir boru görevi görerek atık ürünleri beyin ve vücudun geri kalanını ayıran bariyerden dışarı taşır. Bu onları böbrekler tarafından filtrelenmek üzere kan dolaşımına bırakır.

Atık Ürünlerin Birikmesi ve Dejeneratif Beyin Bozukluklarıyla İlişkisi

Ancak yaşlanmayla, travmatik beyin hasarları ve kronik stres gibi nedenlerle sistem düzgün çalışmazsa, bu atık ürünler beyinde birikebilir. Ayrıca bağışıklık hücrelerinin organa nüfuz etmesine izin vererek, dejeneratif beyin bozukluklarıyla bağlantılı iltihaplanmaya yol açabilir. Çalışma fareler üzerinde yürütüldü ancak araştırmacılar bulgularının Alzheimer hastalığı ve diğer bunama hastalıklarının olası nedenlerine ilişkin araştırmalarla örtüştüğüne inanıyor.

Beyindeki Atıkların Temizlenmesi ve Nörolojik Hastalıklar

St Louis’deki Washington Üniversitesi’nde nörolog olan Dr. Jonathan Kipnis liderliğindeki bilim insanları, beynin, vücudun sıvılarını boşaltan bir ağ olan lenf sistemini kullanmadan, katı koruyucu bariyeri aşarak atıkları nasıl dışarı attığı sorusunu yanıtladı. Bilim insanları, atıkları taşıyan beyin omurilik sıvısının, beyni ve omuriliği çevreleyen kalın zara ve kan dolaşımına aktığı, vücudun lenfatik damarlarının bu sıvıyı temizleme görevini üstlendiği, beynin çevresinde çıkış noktalarını ortaya çıkardı.

Nöronların Rolü ve Nörolojik Hastalıkların Gecikmesi

Bilim insanları, atık yüklü sıvının beyin uyurken nöronların senkronize, ritmik dalgalar halinde ateşlendiğini ve bunun beyin omurilik sıvısının beyinden geçerek kan-beyin bariyerini geçmesini sağlayan bir kuvvet ürettiğini bildirdiler. Bu süreci geliştirebilirsek, metabolik atıkların birikmesiyle nörodejenerasyona yol açan Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik hastalıkların geciktirilmesi veya önlenmesi olasılığı bulunmaktadır.

İlgili Yazılar